Terugblik Koude Oorlog Experience 18-09-2021

Op 18 september 2021 hield het Museum Bescherming Bevolking in Rijswijk de Koude Oorlog Experience.

Een bijzondere dag waar voor de bezoeker veel te zien en te beleven was. Zo hadden wij militairen uit de DDR op bezoek met veel unieke voertuigen, veldhospitaal, een werkende veldkeuken, luchtafweergeschut, en zelfs de wapens waren meegenomen vanachter het ijzeren gordijn. (VMOO)

Om enig tegenwicht te bieden was ook het Nederlandse leger paraat met een eenheid dienstplichtigen uit de koude oorlog. (41DKO) Ook zij waren met diverse voertuigen, een heus bivak en een radio-zendopstelling aanwezig om de 'vijand' van nabij gade te slaan. Door beide partijen werd zelfs een vuurwapendemonstratie gegeven, wat veel indruk maakte op het publiek.

Er was ook re-enactment van de Bescherming Bevolking aanwezig, zij verrichtte gasmetingen, reddingswerk, en bluste brandjes in samenwerking met de BZB van de PTT. 

Er werden lezingen gegeven over het Korps Luchtwachtdienst ( die van die bijzondere raatwerkbouw torens) en de mijnen uitkijkdienst. Daarnaast kon ook de ondergrondse commandopost worden bezocht. 

Nadat alle bezoekers rond 17:00 uur het terrein hadden verlaten melde de Oost-Duitse kok vanuit de veldkeuken dat de Nasi klaar was. Voor 50 man koken op een houtvuur is nog een hele tour, maar het was een welverdiende maaltijd na een  hele leuke en drukke dag. 
Vanwege het grote succes zijn er al plannen om dit volgend jaar te herhalen. Komt u dan ook kijken?