Commandopost Rijswijk

Commandopost Rijswijk is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers. Bekijk hier de open dagen, entreeprijzen en routebeschrijving.

In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bunkers gebouwd waaronder ook een afluisterpost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het Duitse berichtenverkeer. Na de oorlog zijn er diverse activiteiten ontplooid door de B.B. Het terrein beschikt over gebouwen die de B.B.-leiding kon gebruiken bij de uitvoering van haar taken. Het complex Overvoorde bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is weer volledig ingericht als operationele commandopost voor de B.B. Ook is er een klein maar goed ingericht museum op de locatie, waar u een beeld krijgt van de taken van de B.B. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking ziet u een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad. 

Prijzen & tickets

Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. Er kan betaald worden met contant geld. Pinnen is helaas niet mogelijk.

Museumentree Rijswijk:

Volwassenen (vanaf 13 jaar): €7,50
Kinderen (4 t/m 12 jaar): €5,00
Kinderen (0-3 jaar): gratis
Begeleiders: gratis

De instaprondleidingen op de open dagen zijn gratis (exclusief museumentree). U hoeft hier niet voor te reserveren.

Schoolgroepen kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief.

Open dagen 2018

  • Zondag 22 April
  • Zondag 6 Mei
  • Zaterdag 9 Juni (Bunkerdag, alleen toegankelijk met een Bunkerdagticket welke vanaf 12 maart bij ons museum verkrijgbaar zijn)
  • Zondag 15 Juli
  • Zondag 12 Augustus
  • Zondag 9 September ( Open Monumentendag, Toegang gratis)
  • Zondag 14 Oktober

Op de open dagen zijn wij geopend van 11.00 tot 16.00 uur, de laatste rondleiding vangt aan om 15.30 uur.

 
Op Bunkerdag zijn wij geopend van 10.00 uur tot 17.00 uur en zijn er geen rondleidingen.


Rondleidingen op afspraak

Buiten de openingstijden zijn er ook rondleidingen op afspraak mogelijk voor groepenscholen en zakelijke evenementen. U kunt deze boeken via het reserveringsformulier


Adres & Route

Commandopost Rijswijk
Van Vredenburchweg 176a
2285 SE Rijswijk
(aanrijden via de Schaapweg)


Met de auto:

Vanaf Utrecht (A12) en Amsterdam (A4). U volgt Den Haag Zuid – Rijswijk op de A4 (Hoek van Holland). Neem afrit 11 Rijswijk. Lees verder bij *

Vanaf Rotterdam (A13). U volgt de route Den Haag en neemt de afslag Den Haag Zuid – Rijswijk afrit 7 (Hoek van Holland). U blijft Den Haag Zuid – Rijswijk volgen. Hou de linkerbaan aan !! U draait dan de A4 op. Neem afrit 11 Rijswijk. Lees verder bij *

*U gaat bovenaan de afrit bij de verkeerslichten rechtsaf de Prinses Beatrixlaan op. U rijdt vervolgens Rijswijk binnen.
Vervolg deze weg en u ziet aan uw rechterzijde het winkelcentrum “In de Boogaard”. Als u het winkelcentrum gepasseerd bent, gaat u bij het kruispunt met verkeerslichten linksaf de Generaal Spoorlaan op. Weg naar rechts vervolgen, dit is de Schaapweg. Op rotonde rechtdoor. Eerste zijstraat rechts (doodlopende weg) is de Van Vredenburchweg. U rijdt ongeveer 300 meter en dan gaat u linksaf een bospad op, dit wordt aangegeven met borden o.a. “Tol – Overvoorde”. U rijdt hier in, na 200 meter ziet u aan uw linkerzijde het toegangshek van het oefencentrum/Museum MBB. Er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein


Met het openbaar vervoer:

Vanaf NS-station Rijswijk (ca. 7 minuten met de bus): U neemt bus 23 (richting Kijkduin). U stapt uit bij de halte Sammersweg (vanaf deze halte is het nog geen 10 minuten lopen naar het complex Overvoorde). U loopt terug (in de richting waarvan u met de bus kwam) en steekt bij de verkeerslichten recht over; U bent nu op de Schaapweg;deze loopt u op tot aan de volgende kruising hier gaat u linksaf de Van Vredenburchweg op, U loopt ongeveer 300 meter en dan gaat u linksaf een bospad op, dit wordt aangegeven met borden o.a. “Tol – Overvoorde”. U loopt hier in, na 200 meter ziet u aan uw linkerzijde het toegangshek van het oefencentrum.

Vanaf NS-station Den Haag-Centraal (ca. 22 minuten met de tram) en Den Haag-Hollands Spoor (ca. 12 minuten met de tram): U neemt tram 16 (richting Wateringen). U stapt uit bij de halte Hardenbroekstraat (vanaf deze halte is het nog geen 15 minuten lopen naar het complex Overvoorde). Waar de tram rechtsaf zijn weg vervolgt, gaat u linksaf en blijft aan de linkerzijde van de weg lopen, dit is de Loevesteinlaan, die later Schaapweg wordt. Aan de overzijde van de weg ziet u achtereenvolgens een kerk en een benzinestation van Shell. Als u de tweede halte van buslijn 23 (richting Kijkduin) bent gepasseerd, steekt u de kruising met de verkeerslichten (Sammersweg) over. U volgt vervolgens de aanwijzingen die bovenstaand onder 1 staan vermeld vanaf het gedeelte Schaapweg.


Toegankelijkheid

Er is zeer beperkte toegankelijkheid voor mindervaliden. Het buitenterrein is niet rolstoelvriendelijk en de bunkers moeten via trappen worden bezocht. Huisdieren zijn niet toegestaan op het terrein. Hulphonden in functie mogen wel mee, mits voorzien van een tuigje. Bekijk de huisregels voor meer informatie.

Contact

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met Commandopost Rijswijk via: 
pr-overvoorde@museumbeschermingbevolking.nl

DSC_0035.JPG


Rijswijk 3


Rijswijk 1


Rijswijk 2


Rijswijk 6


Rijswijk 4


Rijswijk 8


Rijswijk 5


Rijswijk 7


Museum Bescherming Bevolking ontvangt vanuit het provinciale project Erfgoedlijnen van de Provincie Zuid Holland een subsidie t.b.v. de Duitse Atlantikwall bunkers.

Logo-provincie-Zuid-Holland
Atlantikwall