Remco de Goede schrijft boek over oorlogsbunkers in WO II

Verscholen tussen de bomen en deels ondergronds ligt in park Overvoorde te Rijswijk een aantal bunkers als stille getuigen van een zeer bewogen tijdperk uit de jongste geschiedenis van Nederland. Bunkers en gebouwen gebouwd door de Duitse bezetter tijdens de Tweede Wereldoorlog. Dit alles ten behoeve van het geheime afluisterstation van de Duitse Luftwaffe, die vanaf het voorjaar van 1940 op Overvoorde gelegerd waren.

Na de Tweede Wereldoorlog nam de angst voor een nieuwe oorlog, de zogenaamde Koude Oorlog toe. De Bescherming Bevolking (B.B.) bouwde op Overvoorde een commandobunker, die bestand was tegen de straling van een atoomwapen. Een boek met een uitgebreid overzicht van beide geheimzinnige en onbekende periodes uit de geschiedenis van Rijswijk. Boordevol nooit eerder vertoonde foto’s en informatie.

Het boek beschrijft de periode vanaf mei 1940 toen de Duitse Luftwaffe neerstreek op Overvoorde en hier een zogenaamde Funkhorchstelle (afluisterpost) bouwden. Een uitgebreid overzicht over de taken van de Funkhorchstelle en de communicatielijnen. Verder een ruim overzicht van alle door de Duitsers gebouwde bunkers en gebouwen op Overvoorde. Tevens beschrijft het boek de periode vanaf 1944 toen de Luftwaffe Overvoorde verlaten had en de locatie onderdeel werd van Stutzpunkt Gruppe Scheveningen als Quartiermeisterabteilung van de Waffen SS. Hierna komt de situatie kort na de oorlog aan bod met onder andere de sloop van een deel van de bunkers. Ook word er nog ruimschoots aandacht besteed aan de informatie die het Nederlandse verzet over Overvoorde had en worden er nog enkele interessante gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog beschreven waar Overvoorde in rol in speelde.

Deel 2 van het boek beschrijft de periode van 1952 tot 1986, de “Koude Oorlog”. Overvoorde was bij de Bescherming Bevolking (B.B.) in gebruik genomen als commandopost voor de B.B. kring Zuidholland B en als oefenterrein voor deze dienst. Het boek beschrijft de oprichting van de organisatie B.B. en gaat in op de taken en verschillende diensten van de B.B. Het boek behandelt verder de verbouwing van de Duitse bunkers voor hergebruik bij de B.B. en in een later stadium volgt een zeer uitgebreid fotografisch overzicht van de bouw van de nieuwe atoombestendigde B.B. commandopost in 1969. Ook word er een overzicht gegeven van al de verschillende ruimtes in de Commandopost, begeleid met veel foto’s uit de jaren ’70 en van vandaag de dag.

Auteur: Remco de Goede. Het softcover boek met 158 pagina’s en ruim 200 foto’s in full color is sinds september 2014 verkrijgbaar. ISBN. 978-909028521-4

Op de openstellingen van Commandopost Rijswijk is het boek te koop, voor € 21.95 (Alleen contante betaling mogelijk, geen PIN)