Commandopost Rijswijk / Bunkercomplex Park Overvoorde

Museum Bescherming bevolking/ Bunkercomplex Overvoorde is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Een uniek complex waar de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten. Bekijk hier de open dagen, entreeprijzen en routebeschrijving.

In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de oorlog zijn er diverse activiteiten ontplooid door de B.B. en ontstond de commandopost en het opleidingscentrum voor de B.B.

De locatie Overvoorde in Rijswijk bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een praktijk oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is volledig ingericht als operationele commandopost voor de B.B. Ook is er een klein maar gedetailleerd ingericht museum op de locatie, waar u een beeld krijgt van de taken van de B.B. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking ziet u een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad. 

Vanwege de strenge controle op toegang tijdens zowel de tweede wereldoorlog (sperrgebiet) als de koude oorlog weten nog steeds veel mensen niet wat zich allemaal op het complex heeft afgespeeld. Wij noemen het dan ook niet voor niets 'het best bewaarde geheim van Rijswijk' 

Prijzen & tickets & Arrangementen

Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. Er kan betaald worden met contant geld,pinnen is ook mogelijk.

Wij zijn geen deelnemer van de Museumjaarkaart


Vanwege de corona richtlijnen is bezoek op onze openingsdagen alleen mogelijk na reservering.
 Zo proberen voor een ieder het bezoek zo veilig mogelijk te laten verlopen.

In 2020 zijn wij geopend voor bezoek op:

1.            Zondag 1 maart

2.            Zondag 5 april

3.            Zondag 3 mei

4.            Zaterdag 6 juni (Bunkerdag)

5.            Zondag 7 juni

6.            Zondag 5 juli

7.            Zondag 2 augustus

8.            Zondag 6 september

9.            Zondag 4 oktober

10.          Zondag 1 november

Openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur, aanvang laatste rondleiding 15.30 uur. Een rondleiding duurt ongeveer 90 minuten.

In verband met de corona/RIVM richtlijnen kunnen wij groepen van max. 4 personen rondleiden. tenzij een groep één huishouden vormt dan is het maximale aantal 8 bezoekers.

Entreeprijzen Museum Bescherming Bevolking Commandopost Rijswijk /  Bunkercomplex Park Overvoorde

Volwassenen (vanaf 13 jaar): €7,50
Veteranen op vertoon van pas: €6,00
Kinderen (4 t/m 12 jaar): €5,00
Kinderen (0-3 jaar): gratis

Honden of huisdieren kunnen wij niet toelaten (uitgezonderd hulphonden)

Schoolgroepen kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief.Rondleidingen op afspraak

Buiten onze normale openingsdagen zijn er ook rondleidingen op afspraak mogelijk. Ook bieden wij zakelijke arrangementen aan, eventueel met gebruik van vergaderzaal, lunch/diner/borrel. Hiervoor leveren wij graag maatwerk. Tevens bieden wij ruimte voor lezingen, workshops, vergaderingen, bedrijfsuitjes, informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

 voor groepenscholen en zakelijke evenementen. U kunt deze boeken via het reserveringsformulier


Adres & Route

Museum Bescherming Bevolking Rijswijk / Bunkercomplex Park Overvoorde
Van Vredenburchweg 176a
2285 SE Rijswijk
(aanrijden via de Schaapweg)


Met de auto:

Vanaf Utrecht (A12) en Amsterdam (A4). U volgt Den Haag Zuid – Rijswijk op de A4 (Hoek van Holland). Neem afrit 11 Rijswijk. Lees verder bij *

Vanaf Rotterdam (A13). U volgt de route Den Haag en neemt de afslag Den Haag Zuid – Rijswijk afrit 7 (Hoek van Holland). U blijft Den Haag Zuid – Rijswijk volgen. Hou de linkerbaan aan !! U draait dan de A4 op. Neem afrit 11 Rijswijk. Lees verder bij *

*U gaat bovenaan de afrit bij de verkeerslichten rechtsaf de Prinses Beatrixlaan op. U rijdt vervolgens Rijswijk binnen.
Vervolg deze weg en u ziet aan uw rechterzijde het winkelcentrum “In de Boogaard”. Als u het winkelcentrum gepasseerd bent, gaat u bij het kruispunt met verkeerslichten linksaf de Generaal Spoorlaan op. Weg naar rechts vervolgen, dit is de Schaapweg. Op rotonde rechtdoor. Eerste zijstraat rechts (doodlopende weg) is de Van Vredenburchweg. U rijdt ongeveer 300 meter en dan gaat u linksaf een bospad op, dit wordt aangegeven met borden o.a. “Tol – Overvoorde”. U rijdt hier in, na 200 meter ziet u aan uw linkerzijde het toegangshek van het oefencentrum/Museum MBB. Er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein


Met het openbaar vervoer:

Vanaf NS-station Rijswijk (ca. 7 minuten met de bus): U neemt bus 23 (richting Kijkduin). U stapt uit bij de halte Sammersweg (vanaf deze halte is het nog geen 10 minuten lopen naar het complex Overvoorde). U loopt terug (in de richting waarvan u met de bus kwam) en steekt bij de verkeerslichten recht over; U bent nu op de Schaapweg;deze loopt u op tot aan de volgende kruising hier gaat u linksaf de Van Vredenburchweg op, U loopt ongeveer 300 meter en dan gaat u linksaf een bospad op, dit wordt aangegeven met borden o.a. “Tol – Overvoorde”. U loopt hier in, na 200 meter ziet u aan uw linkerzijde het toegangshek van het oefencentrum.

Vanaf NS-station Den Haag-Centraal (ca. 22 minuten met de tram) en Den Haag-Hollands Spoor (ca. 12 minuten met de tram): U neemt tram 16 (richting Wateringen). U stapt uit bij de halte Hardenbroekstraat (vanaf deze halte is het nog geen 15 minuten lopen naar het complex Overvoorde). Waar de tram rechtsaf zijn weg vervolgt, gaat u linksaf en blijft aan de linkerzijde van de weg lopen, dit is de Loevesteinlaan, die later Schaapweg wordt. Aan de overzijde van de weg ziet u achtereenvolgens een kerk en een benzinestation van Shell. Als u de tweede halte van buslijn 23 (richting Kijkduin) bent gepasseerd, steekt u de kruising met de verkeerslichten (Sammersweg) over. U volgt vervolgens de aanwijzingen die bovenstaand onder 1 staan vermeld vanaf het gedeelte Schaapweg.


Toegankelijkheid

Er is zeer beperkte toegankelijkheid voor mindervaliden. Het buitenterrein is niet rolstoelvriendelijk en de bunkers moeten via trappen worden bezocht. Huisdieren zijn niet toegestaan op het terrein. Hulphonden in functie mogen wel mee, mits voorzien van een tuigje. Bekijk de huisregels voor meer informatie.

Contact

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met Commandopost Rijswijk via: 
pr-overvoorde@museumbeschermingbevolking.nl

27459379_2020288661331144_1910703781605986790_n


Rijswijk 3


Rijswijk 1


Rijswijk 2


15129452_1325745407488412_8375027489203118227_oRijswijk 8


Rijswijk 5


29510817_1833831066679841_6577839378543616183_n


Museum Bescherming Bevolking ontvangt vanuit het provinciale project Erfgoedlijnen van de Provincie Zuid Holland een subsidie t.b.v. de Duitse Atlantikwall bunkers.

Logo-provincie-Zuid-Holland
Atlantikwall