Commandopost Rijswijk / Bunkercomplex Park Overvoorde

Museum Bescherming bevolking/ Bunkercomplex Overvoorde is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Een uniek complex waar de 2e Wereldoorlog en Koude Oorlog elkaar ontmoeten. Bekijk hier de open dagen, entreeprijzen en routebeschrijving.

In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke en zeer bijzondere locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed maakt qua beleving de vergelijking met de 'War rooms' van Sir Winston Churchill. 

De commandopost in Rijswijk vindt zijn oorsprong bij het begin van de Tweede Wereldoorlog. Op de locatie zijn diverse Duitse bouwwerken gebouwd waaronder ook een afluister en radiopost ten bate van de Luftwaffe. Deze heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het afluisteren van geallieerde radioberichten en het verzorgen van het Duitse berichtenverkeer. Na de tweede wereldoorlog werd het complex in hergebruik genomen door de Bescherming Bevolking en zo ontstond de commandopost en het opleiding en trainingscentrum voor de B.B. 

De locatie Overvoorde in Rijswijk bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een praktijk oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is volledig ingericht als operationele commandopost voor de B.B. Ook is er een klein maar gedetailleerd ingericht museum op de locatie, waar u een beeld krijgt van de taken van de B.B. Van alle diensten van de voormalige organisatie Bescherming Bevolking ziet u een selectie van uitrustingsstukken waarmee werd gewerkt. Daarnaast ziet u de inrichting van een eenvoudige schuilplaats en ziet u ook welke gevolgen een kernwapenaanval zou hebben gehad. 

Vanwege de strenge controle op toegang tijdens zowel de tweede wereldoorlog (sperrgebiet) als de koude oorlog weten nog steeds veel mensen niet wat zich allemaal op het complex heeft afgespeeld. Wij noemen het dan ook niet voor niets 'het best bewaarde geheim van Rijswijk'  een bezoek meer dan waard!

Prijzen & tickets & Arrangementen

Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. Vanwege veiligheidsmaatregelen kan er uitsluitend betaald worden met pin/bankpas.

Wij zijn geen deelnemer van de Museumjaarkaart


Onze rondleidingen starten om de 20 minuten, moet u even wachten dan zijn in onze B.B. kantine consumpties verkrijgbaar. Ook hebben wij enkele souvenirs en een kleine boekenmarkt met boeken over de tweede wereldoorlog en koude oorlog.

In 2024 zijn wij geopend voor bezoekers op:

 • Zondag 4 februari 2024 met gratis een kop heerlijke snert voor iedere bezoeker (zolang  de voorraad strekt) tevens is ons museum dan rustplaats voor de wintertocht van de Army        Friends Vehicle Club en loopt u  zomaar kans om bijzondere legervoertuigen aan te treffen.
 • Zondag 3 maart 2024
 • Zondag 7 april 2024
 • Zondag 21 april open in het kader van 75 jaar Navo /Weekend van het         verdedigingserfgoed. (Met Militaire voertuigen uit de DDR en Nederland uit de periode     van de koude oorlog)
 • Zaterdag 25 mei 2024 (Nationale Bunkerdag, met 'In the mood'  een ode aan Glen  Miller  en veel historische militaire voertuigen)
 • Zondag 7 juli 2024
 • Zondag 4 augustus 2024
 • Zaterdag 14 september 2024 nationale monumentendag
 • Zondag 6 oktober 2024
 • Zondag 3 november 2024
 • Openingstijden van 10.00 tot 16.00 uur, aanvang laatste rondleiding 15.30 uur. Een rondleiding duurt ongeveer circa 90 minuten.

  Entreeprijzen Museum Bescherming Bevolking Commandopost Rijswijk /  Bunkercomplex Park Overvoorde

  Volwassenen (vanaf 13 jaar): €8,00
  Veteranen op vertoon van pas: €6,00
  Kinderen (4 t/m 12 jaar): €5,00
  Kinderen (0-3 jaar): gratis
  Nieuw! Gezinsticket; 2 volwassenen (vanaf 13 jaar) en 2 kinderen (5 t/m 12 jaar) voor maar € 22,50! 

  Voor groepsarrangementen zijn wij buiten deze dagen het gehele jaar op afspraak te bezoeken. Hiervoor gelden afwijkende tarieven, neem voor informatie contact op via het reserveringsformulier.

  Schoolklassen kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief.

  Honden of huisdieren kunnen wij niet toelaten (uitgezonderd hulphonden)  Rondleidingen op openstellingen

  Voor onze reguliere openingsdagen is het niet nodig te reserveren. Wij starten om 10:00 uur met de eerste rondleiding (max.12 personen) en daarna iedere 20 minuten. De laatste rondleiding start 15:20 uur. Een rondleiding duurt circa 90 minuten tot 120 minuten.
  Zit een rondleiding vol dan moet in het ergste geval 20 of 40 minuten wachten, maar in die tijd kunt u ook de tentoonstelling en items bekijken die in het ontvangstgebouw staan opgesteld (dat kan natuurlijk ook na afloop van uw rondleiding) Of u geniet van een lekker vers kopje koffie of thee in de kantine.

  Wilt u met een groep op een reguliere openingsdag komen (vanaf 8 personen) dan is het wel aan te raden om even een tijdslot te reserveren. Hiervoor kunt u het contactformulier op deze website invullen (contactformulier voor groepen) Vermeld tijdstip van voorkeur en het aantal personen. 


  Rondleidingen op afspraak en groepen

  Buiten onze normale openingsdagen zijn er voor groepen, gezelschappen, bedrijven en scholen, het gehele jaar rondleidingen op afspraak mogelijk. Ook bieden wij zakelijke arrangementen aan, bijvoorbeeld een rondleiding eventueel met gebruik van vergaderzaal en/of een lunch of buffet. Wij beschikken over 3 grote verplaatsbare narrow-casting screens, een geluidsinstallatie, whiteboards, flap-over en een beamer.

  Hiervoor leveren wij graag maatwerk. Tevens bieden wij ruimte voor lezingen, workshops, vergaderingen, bedrijfsuitjes, reünies,  informeer vrijblijvend naar de mogelijkheden.

   voor groepenscholen en zakelijke evenementen. U kunt deze boeken via het reserveringsformulier


  Adres & Route

  Museum Bescherming Bevolking Rijswijk / Bunkercomplex Park Overvoorde
  Van Vredenburchweg 176a
  2285 SE Rijswijk
  (aanrijden via de Schaapweg)


  Met de auto:

  Vanaf Utrecht (A12) en Amsterdam (A4). U volgt Den Haag Zuid – Rijswijk op de A4 (Hoek van Holland). Neem afrit 11 Rijswijk. Lees verder bij *

  Vanaf Rotterdam (A13). U volgt de route Den Haag en neemt de afslag Den Haag Zuid – Rijswijk afrit 7.  U blijft Den Haag Zuid – Rijswijk volgen. Hou de linkerbaan aan !! U draait dan de A4 op. Neem afrit 11 Rijswijk. Lees verder bij *

  *Het eenvoudigst is om via de Schaapweg aan te rijden. Bij sporthal de Schilp gaat u via de rotonde rechtdoor richting Den Haag. Na circa 350 meter gaat u rechtsaf de van Vredenburchweg op.  Volg deze tot de eerste mogelijkheid linksaf, u rijd nu het park in. Na 200 meter ziet u aan uw linkerzijde het toegangshek van het oefencentrum/Museum MBB. Er is voldoende parkeergelegenheid op het terrein


  Met het openbaar vervoer:

  Vanaf NS-station Rijswijk (ca. 7 minuten met de bus): U neemt bus 23 (richting Kijkduin). U stapt uit bij de halte Sammersweg (vanaf deze halte is het nog geen 10 minuten lopen naar het complex Overvoorde). U loopt terug (in de richting waarvan u met de bus kwam) en steekt bij de verkeerslichten recht over; U bent nu op de Schaapweg;deze loopt u op tot aan de volgende kruising hier gaat u linksaf de Van Vredenburchweg op, U loopt ongeveer 300 meter en dan gaat u linksaf een bospad op. U loopt hier in, na 200 meter ziet u aan uw linkerzijde het toegangshek van het oefencentrum.

  Vanaf NS-station Den Haag-Centraal (ca. 22 minuten met de tram) en Den Haag-Hollands Spoor (ca. 12 minuten met de tram): U neemt tram 16 (richting Wateringen). U stapt uit bij de halte Hardenbroekstraat (vanaf deze halte is het nog geen 15 minuten lopen naar het complex Overvoorde). Waar de tram rechtsaf zijn weg vervolgt, gaat u linksaf en blijft aan de linkerzijde van de weg lopen, dit is de Loevesteinlaan, die later Schaapweg wordt. Aan de overzijde van de weg ziet u achtereenvolgens een kerk en een benzinestation van Shell. Als u de tweede halte van buslijn 23 (richting Kijkduin) bent gepasseerd, steekt u de kruising met de verkeerslichten (Sammersweg) over. U volgt vervolgens de aanwijzingen die bovenstaand onder 1 staan vermeld vanaf het gedeelte Schaapweg.


  Toegankelijkheid

  Er is beperkte toegankelijkheid voor mindervaliden. Het buitenterrein is niet rolstoelvriendelijk en de bunkers moeten via trappen worden bezocht. Huisdieren zijn niet toegestaan op het terrein. Hulphonden in functie mogen wel mee, mits voorzien van een tuigje. Bekijk de huisregels voor meer informatie.

  Contact

  Heeft u een vraag? Neem dan contact op met Commandopost Rijswijk via: 
  pr-overvoorde@museumbeschermingbevolking.nl

  27459379_2020288661331144_1910703781605986790_n


  Rijswijk 3


  Rijswijk 1


  Rijswijk 2


  15129452_1325745407488412_8375027489203118227_o  Rijswijk 8


  Rijswijk 5


  29510817_1833831066679841_6577839378543616183_n


  Museum Bescherming Bevolking ontvangt vanuit het provinciale project Erfgoedlijnen van de Provincie Zuid Holland een subsidie t.b.v. de Duitse Atlantikwall bunkers.

  Logo-provincie-Zuid-Holland
  Atlantikwall