Commandopost Grou

CONFORM DE RIVM RICHTLIJNEN WORDEN VOOR UW EN ONZE VEILIGHEID DE BENODIGDE "CORONA MAATREGELEN" VOOR ALSNOG GEHANTEERD.

Indien u geïnteresseerd bent in een rondleiding buiten de reguliere open dagen om, verzoeken wij u te reserveren.
Dit kan via het reserveringsformulier of telefonisch bij de locatiemanager R. v Gelderen nr. 0630753801 zie onder aan de pagina.


Commandopost Grou is één van de bezoekerslocaties van het Museum Bescherming Bevolking. Waan je door de wereld van de Koude Oorlog en bezoek de ondergrondse bunkers. Bekijk hier de open dagen, entreeprijzen en routebeschrijving.

In Grou (gemeente Leeuwarden) ligt een zeer bijzondere commandopost uit de tijd van de Koude Oorlog. Deze bunker is ingericht met vier commandoposten: Kringcommandopost Bescherming Bevolking (KCBB-Friesland-c), Provinciale Commandopost Bescherming Bevolking (PCBB-Friesland), Gemeentelijk Centrum Civiele Verdediging (GCCV-Leeuwarden) en Provinciaal Centrum Civiele Verdediging (PCCV-Friesland). Bij het maken van de plannen voor de bouw rond 1965 is er voor gekozen op deze locatie een gecombineerde commandopost te bouwen. Dit resulteerde, na een lange periode van voorbereiden, in 1967 tot de officiële ingebruikname van deze unieke commandopost in Grou.

Prijzen & Tickets

Toegangskaarten zijn te koop aan de kassa van het museum. Er kan betaald worden met contant geld. Pinnen is helaas niet mogelijk.

Museumentree Grou:

Prijzen vanaf 01-01-2020

Volwassenen: €4,50
Kinderen (4-12 jaar): €2,00
Kinderen (0-3 jaar): gratis

De instaprondleidingen op de open dagen zijn gratis (exclusief museumentree). U hoeft hier niet voor te reserveren.

Schoolgroepen kunnen gebruik maken van een gereduceerd tarief.

Open dagen 2021


Commandopost Grou is open van 11:00 tot 15:30 uur op:    

Zondag 3 januari/ 7 februari/ 7 maart vervallen i.v.m. toenmalige Coronamaatregelen.
Graag ontvangen wij u in verband met de versoepelingen van de Coronabeperkingen weer  vanaf zondag 4 juli  en aansluitend elke 1e zondag van de maand.Rondleidingen op afspraak

Buiten de opendagen zijn er ook rondleidingen op afspraak mogelijk voor groepen, scholen en zakelijke evenementen. U kunt deze boeken via het reserveringsformulier


Adres & Route

Commandopost Grou
Burstumerdyk 1
9001 ZC Grou

Met de auto:

Via de A32 vanuit richting Heerenveen, neem afslag nr. 14 Grou-Jirnsum, aan het einde van de afrit rechtsaf de Stationsweg op, op de rotonde rechtsaf en direct weer rechts, bij de volgende Y-splitsing rechts aanhouden – Burstumerdyk.

Via de A32 vanuit de richting Leeuwarden, neem afslag nr. 14 Grou-Jirnsum, aan het einde van de afrit linksaf de Stationsweg op en onder de snelweg door, op de rotonde rechtsaf en direct weer rechts, bij de volgende Y-splitsing rechts aanhouden – de Burstumerdyk op.

Met het openbaar vervoer:

Per trein vanuit Leeuwarden of Heerenveen, uitstappen op station Grou-Jirnsum, lopen richting Grou, op de rotonde rechtsaf en direct weer rechts, bij de volgende Y-splitsing rechts aanhouden – de Burstumerdyk op.

Per bus vanuit Leeuwarden of Heerenveen,  Arriva lijn 28; uitstappen bij halte Grou sporthal zuidzijde,  op de rotonde rechtsaf en direct weer rechts, bij de volgende Y-splitsing rechts aanhouden – de Burstumerdyk op. Let op de bus rijdt niet in de weekenden!

Toegankelijkheid

Er is zeer beperkte toegankelijkheid voor mindervaliden. Het buitenterrein is niet rolstoelvriendelijk en de bunkers moeten via trappen worden bezocht. Huisdieren zijn niet toegestaan op het terrein. Hulphonden in functie mogen wel mee, mits voorzien van een tuigje. Bekijk de huisregels voor meer informatie.

Contact

Heeft u een vraag? Neem dan contact op met Commandopost Grou via: 
cop-grou@museumbeschermingbevolking.nl

Of via:

Locatiemanager dhr. Roelof van Gelderen
Tel:0630753801

Grou 9


Grou 6


Grou 8


Grou 3


grou 1


Grou 7


Grou 4


Grou 2