Commandopost Rijswijk

 

IMG_0504In de gemeente Rijswijk ligt het voormalige B.B.-complex Overvoorde. Een unieke locatie waar de tijd lijkt te hebben stilgestaan. De commandopost in Rijswijk heeft tijdens de Tweede Wereldoorlog onder meer een belangrijke functie gehad in het Duitse berichtenverkeer. Na de oorlog zijn er diverse activiteiten ontplooid door de B.B. Het terrein beschikte over gebouwen die de B.B.-leiding kon gebruiken bij de uitvoering van haar taken. Het complex Overvoorde bestaat uit een tweetal ondergrondse voormalige commandoposten, een oefenruïne en een les-accommodatie, waar vele B.B.-ers hun opleiding en training hebben gehad. De in 1969 in gebruik genomen atoombunker is weer volledig ingericht als commandopost voor de B.B.

Bezoekadres:
Commandopost Rijswijk
Van Vredenburchweg 176a                  Zie hier voor kaart en route beschrijving, klik hier >>>
2285 SE Rijswijk
cop-rijswijk@museumbeschermingbevolking.nl

voor groepsaanvragen Rijswijk mailen naar:
groepen@museumbeschermingbevolking.nl of telefonisch op 06-24760273

Publieksrondleidingen
De data van de publieksrondleidingen/openstellingen zijn te zien onder de optie Evenementen agenda en worden ook aangekondigd in lokale nieuwsbladen en via de sociale media van de MBB. Een rondleiding duurt ongeveer 90 minuten en vindt plaats onder leiding van een ervaren gids. Tussen 11.00 – 15.30 uur zijn rondleidingen mogelijk. Aanmelding vooraf is niet nodig. De rondleidingen gaan altijd door en zijn niet afhankelijk van het weer.

Kosten publieksrondleidingen/openstellingen:

Bezoek onderdeel Kinderen
4 tot 12jr. p.p.
Volwassenen en
Kinderen >11jr. p.p.
Rondleiding bunkers € 3,00 € 5,00
Bezoek Museumgebouw € 2,50 € 3,50
Combi Bunkers+Museum € 5,00 € 7,50

Kortingskaarten en Museumjaarkaart zijn niet van toepassing. Prijzen per 01-01-2017
U kunt tegen betaling, eventueel een kopje koffie/thee of frisdrank bestellen.
Alle betalingen kunnen alleen contant worden afgerekend !

IMG_0866Groepsrondleiding
Een groepsrondleiding kan op afspraak worden gegeven voor groepen tot ongeveer 45 personen. Per gids kunnen maximaal 15 deelnemers mee. De mogelijkheden en samenstelling worden mede bepaald door het aantal gidsen, dat ter beschikking is. Zie de pagina Groepen of neem hiervoor contact op met de coördinator rondleidingen.

Scholen
Voor scholen of bijzondere groepen verzorgen wij ook speciale rondleidingen, al dan niet met een aangepast programma, waardoor een lagere bijdrage in de kosten mogelijk is. Zie de pagina Groepen of neem hiervoor contact op met de coördinator rondleidingen.

logo handi 02Zeer beperkte toegankelijkheid voor bezoekers met een beperking:
– het buitenterrein is niet rolstoelvriendelijk.
– de bunkers moeten via trappen bezocht worden.
Huisdieren zijn niet toegestaan. Hulphonden in functie mogen wel mee.

Monumentenprijs 2016
Het Museum Bescherming Bevolking locatie Rijswijk ontving tijdens Open Monumentendag uit handen van wethouder Erfgoed en Cultuur Marloes Borsboom, de Monumentenprijs 2016 van de Gemeente Rijswijk.
fb_img_1473502551320


De MBB ontvangt vanuit het provinciale project Erfgoedlijnen van de Prov. Zuid Holland een subsidie t.b.v. de Duitse Atlantikwall bunkers.

Bunkers, kastelen, landgoederen en trekvaarten zijn zichtbare restanten van onze geschiedenis. Zij creëren een omgeving met een eigen identiteit waarin het prettig wonen, werken en recreëren is. De provincie maakt het – samen met anderen – mogelijk om het erfgoed in Zuid-Holland te bezoeken, ervan te genieten en te leren over onze geschiedenis. Zo blijft ons erfgoed voor de toekomst behouden.

PZH_groot_jpgaw-logo groot