Noodrantsoenen en Biscuits

Om de monden te voeden van de in de commandopost aanwezige B.B. medewerkers was er een voorraad noodrantsoenen aanwezig.  Verstrekking van een klein doosje met daarin onder andere, crackers/biscuits, smeersels zoals kuipjes jam, smeerpat√©, oploskoffie, thee, oploslimonade, dextro tabletten, doosje lucifers, en snoep was bedoeld op zowel in het ontbijt als in de lunch te kunnen voorzien. 

Voor een warme maaltijd moest men terugvallen op een maaltijd in blik, meestal afkomstig van de firma Struik. Er bestond een redelijk aantal varianten, zoals bijvoorbeeld macaroni met gehakt, goulash met aardappelen of kapucijners met varkensvlees. Dit soort rantsoenen en maaltijden werden overigens ook door defensie gebruikt. 

Recent ontvingen wij een groep bezoekers met een defensie achtergrond en daarvan kregen wij het noodrantsoen in een modernere variant, zoals deze vandaag de dag wordt gebruikt. Geen zware blikken meer maar alles in gedroogde vorm. Dat is natuurlijk veel lichter en eenvoudiger te transporteren.  Ook hierin een variatie aan samenstellingen en smaken. 

De foto's tonen de diverse rantsoenen.