Nieuws

 

 

MBB logoNieuws berichten over het Museum Bescherming Bevolking, Civiele Verdediging en Koude Oorlog gerelateerde onderwerpen, als ook hedendaagse veiligheid issues.

 

 

 

Datum – Onderwerp – Link


3-8-2017
Tentoonstelling “Schuilen in Den Haag, Erfgoed van de Koude Oorlog”

Tentoonstelling over Den Haag en de Koude Oorlog

Foto Gemeente Den Haag

Van 20 juli tot en met 20 september 2017 is de tentoonstelling ‘Schuilen in Den Haag. Erfgoed van de Koude Oorlog’ te zien in het Atrium van het stadhuis. In de vorige eeuw was de spanning tussen het Westen en de Sovjet-Unie groot. De angst voor een atoomoorlog is nu nog terug te zien in de stad.

Als stad van de regering is Den Haag van belangrijke betekenis voor Nederland. In geval van een atoomoorlog moest ervoor worden gezord dat de regering kon blijven werken. Daarom zijn er onder verschillende ministeries bunkers gebouwd waar de minister en zijn belangrijkste ambtenaren konden schuilen. Een van die bunkers, die onder het voormalige ministerie van Binnenlandse Zaken is inmiddels eigendom van gemeente.

Ook onder de paleistuin was een schuilruimte. In deze openbare ruimte was plaats voor 100 mensen. Boven de grond keken luchtwachters vanuit de luchtwachttoren in Scheveningen uit naar laagvliegende vliegtuigen.

Tentoonstelling

Foto R. Smid / MBB

Foto R. Smid / MBB

In de stad, die ook nog eens het toneel was van demonstraties tegen kernwapens, is de Koude Oorlog dus nog zichtbaar op vele plaatsen. Afdeling Monumentenzorg van de gemeente bracht samen met Stichting Militair Erfgoed al deze plaatsen in kaart.

De tentoonstelling laat een deel hiervan zien. De tentoonstelling is open tijdens de openingstijden van het Atrium. (Tekst van https://www.denhaag.nl/nl/in-de-stad/nieuws/tentoonstelling-over-den-haag-en-de-koude-oorlog.htm)

 

 

 

 

 

Foto R. Smid / MBB

Het Boek en een bezoek

Er is ook een boek over Schuilen in Den Haag uitgebracht waaraan is bijgedragen door het Museum Bescherming Bevolking. Het boek is ook te verkrijgen op de voormalige BB-commandopost in Park Overvoorde in Rijswijk. U kunt dit combineren met een bezoek aan het bunkercomplex met Duitse bunkers en een geheel origineel ingerichte voormalige BB-commandopost die verantwoordelijk was voor Den Haag e.o. tijdens de Koude Oorlog.
Het boek kost 27,95 p.s.t en is UITSLUITEND contant te betalen.

Zondag 13 augustus, 10 september en 8 oktober is de locatie open voor bezoek van 11 -16 uur. Groepen kunnen ook een apart bezoek aanvragen met ontvangst rondleiding en een drankje.

Commandopost Rijswijk

Foto MBB / Commandoruimte in de Kring commandopost te Rijswijk


31-7-2017
Museum Bescherming Bevolking in Grou de 1500ste bezoeker ontvangen

Op vrijdag 28 juli mochten wij in het Museum Bescherming Bevolking in Grou de 1500ste bezoeker ontvangen.

De Familie Rijksen uit Rotsterhaule waren de gelukkigen. Na het in ontvangst nemen van een bos bloemen en een fles wijn, gaf locatiemanager Roelof van Gelderen de familie Rijksen een uitgebreide rondleiding door het bunkercomplex. De heer Rijksen als oud militair, herkende veel zaken uit zijn tijd toen hij als militair diende in Nederland en daar buiten. Voor de vrijwilligers van het Museum in Grou was het feit dat nu al de 1500ste bezoeker kon worden begroet, een absolute mijlpaal. De doelstelling voor geheel 2017 was 1500.


17-07-2017
In Memoriam, Petra Witte.

Afgelopen week op 13 juli 2017 is Petra Witte, echtgenote van Mark Witte († 6-12-2013) overleden na een periode van ernstig ziek zijn.

Mark en Petra Witte hebben aan de wieg gestaan van de Stichting Nationale Collectie Bescherming Bevolking – NCBB (2000-2015), hierna overgegaan naar het NVI als Museum Bescherming Bevolking – MBB.
Beide hebben zich vele jaren met zeer grote inzet gewijd aan het Erfgoed van de de voormalige organisatie van de Bescherming Bevolking – BB. Zo hebben zij de BB-commandopost in Park Overvoorde in Rijswijk weer helemaal in ere hersteld en het gehele bunkercomplex tot leven gebracht. Daarnaast zijn er vele contacten gelegd met overheden en instanties en is er een grote collectie aan goederen verzameld en in depot gelegd.

De MBB is grote dank verschuldigd aan dit bijzondere echtpaar, Mark en Petra  Witte, die zoveel betekend hebben voor het Erfgoed van de BB en Civiele Verdediging.

Rouwkaart Petra Witte, klikt hier voor Pdf.


20-06-2017
Museum Bescherming Bevolking in Grou blij verrast door een cheque van 330 euro

Afgelopen donderdagmiddag 15 juni werden wij als Museum Bescherming Bevolking in Grou blij verrast door een cheque van 330 euro aangeboden door scholieren van ROC de Friese Poort uit Leeuwarden.
Deze groep scholieren die de opleiding veiligheid en handhaving bij het ROC volgen, hadden een opdracht van school gekregen om geld in te zamelen voor een instantie/instelling die zich bezighoudt met Cultureel Erfgoed. Ze hadden als “goed “ doel uitgekozen het Museum Bescherming Bevolking.
Één van de scholieren had de bunker een keer bezocht en had mede scholieren weten te interesseren voor het Museum. Men heeft bij  Verzorgingstehuis De Hofwijck in Leeuwarden een Bingo georganiseerd. Van ons Museum waren Douwe Boonstra en Bert van Manen aanwezig om aan de bewoners van de Hofwijck een aantal attributen uit de tijd van de “koude Oorlog” te tonen. Voor velen een feest van herkenning maar wel aan een spannende periode in hun leven. De bingo was een groot succes en de aangeboden cheque bewijst dat. Er is maar liefst 330 euro ingezameld voor ons Museum in Grou.
Locatiemanager Roelof van Gelderen nam cheque onder grote dankzegging in ontvangst. Roelof gaf in dankwoord aan dat het geld besteed zal worden aan het reviseren van een aantal voertuigen die in het bezit zijn van het Museum. Na het ontvangst nemen van de cheque heeft de gehele groep studenten een rondleiding gekregen door het bunkercomplex. Men toonde veel interesse in de geschiedenis van de periode ten tijde van de “koude Oorlog “. Al met al kunnen wij terug zien op een mooie middag en een geweldige financiële bijdrage die wij mochten ontvangen.


07-05-2017
EXTRA attractie voertuigen en opstellingen van de re-enactmentvereniging “Dienstplicht Koude Oorlog” – DKO.

Openstelling Bunkercomplex Park Overvoorde Rijswijk, zondag 14 mei a.s. EXTRA attractie voertuigen en opstellingen van de re-enactmentvereniging “Dienstplicht Koude Oorlog” – DKO.
Op deze zondag en tevens “moederdag” kunt u gezellig met het gezin en uiteraard de moeders een uitstapje doen naar het Bunkercomplex Overvoorde met Duitse bunkers, BB-commandopost en Museumgebouw en dus de DKO. U kunt rustig in uw “nette kleding”komen deze dag want alles is goed begaanbaar.
Graag ontvangen wij u tussen 11.00 en 16.00 uur op onze locatie aan de van Vredenburchweg 176a 2285SE in Rijswijk Zh.

GRATIS toegang voor Moeders deze dag…

 

 

 

 

 


09-04-2017

Bunkercomplex Overvoorde heeft de tickets voor Bunkerdag 2017 in de voorverkoop.

Te verkrijgen op iedere vrijdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur en op iedere open dag !! De tickets kosten € 6,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen. Voor adres en open dagen zie www.museumbeschermingbevolking.nl.

 

 

Bunker Complex Overvoorde:
Bunkerdag the tickets in advance. Available every Friday between 10:00 and 15:00 and on every open day !! The tickets cost € 6, – for adults and € 3, – for children. For address and open days www.museumbeschermingbevolking.nl see.

Bunker-Komplex Overvoorde:
Bunkerdag die Tickets im Voraus. Erhältlich jeden Freitag von 10.00 bis 15.00 Uhr und an jedem Tag der offenen Tür !! Die Tickets kosten € 6, – für Erwachsene und € 3, – für Kinder. Für Adresse und Tag der offenen Tür www.museumbeschermingbevolking.nl zu sehen.

Complexe Bunker Overvoorde:
Bunkerdag les billets à l’avance. Disponible tous les vendredis 10h00-15h00 et ouvert tous les jours !! Les billets coûtent € 6, – pour les adultes et 3 €, – pour les enfants. Pour l’adresse et des journées portes ouvertes www.museumbeschermingbevolking.nl voir.

 


04-04-2017

Artikel in het AD regio Den Haag, klik hier >>>


02-03-2017

De openstelling op Bunkercomplex Park Overvoorde Rijswijk van zondag 9 april is helaas VERVALLEN.


27-02-2017

Feestelijke heropening Commandopost Grou op vrijdag 24 februari en openstelling voor publiek op 25 februari

Op Omrop Fryslan, programma Hjoed, begint bij 3.30 min. Klik hier >>>

 


20-02-2017

Bunker Grou geopend voor publiek

Zie artikel in Huis aan Huis, klik hier >>>

GROU – De voormalige commandopost, beter bekend als de B.B.-bunker in Grou, opent zaterdag 25 februari opnieuw haar deuren voor het publiek. (B.B. staat voor Bescherming Bevolking)

 


20-02-2017

Verhaal Bijna vergeten: veertig verborgen bunkers in Amsterdam.
Amsterdam en het plan voor 800 atoomschuilplaatsen uit de Koude Oorlog.

Interessant artikel in Oneindig Noord Holland, over schuilplaatsen tijdens de Koude Oorlog in Amsterdam. Klik voor artikel hier >>>

 


22-01-2017

De flyer met de openingsdagen 1e helft 2017 van het Bunkercomplex en het geheel  NIEUWE BB-Museumgebouw in Park Overvoorde te Rijswijk is voorhanden.
In het Museumgebouw krijgt u een inzicht in de diverse BB-materialen, hulpmiddelen, gereedschap en gebruiksartikelen die allemaal voorhanden waren en waar veel mee geoefend is tussen 1953 en 1987. Voor de flyer te downloaden, klik hier.


07-01-2017

Historizon is een reisorganisatie die historische excursies en reizen organiseert naar bestemmingen in Nederland, Europa en verder.

I.s.m. het Museum Bescherming Bevolking – MBB organiseert Historizon een dagtocht naar het bunkercomplex van de MBB in park Overvoorde te Rijswijk, op vrijdag 3 februari a.s.

Informatie en boekingen kunt u verkrijgen en regelen via Historizon MBB-pagina


12-12-2016

Voor beide MBB-locaties, Rijswijk en Grou, zijn de asbest werkzaamheden positief afgerond.

Beide locaties zijn weer te bezoeken voor publiek. Tot aan de opening van het seizoen in het voorjaar van 2017, kunt u op beide locaties terecht via een groepsarrangement. Voor beschikbaarheid neem contact via:

– locatie Rijswijk : cop-rijswijk@museumbeschermingbevolking.nl
– locatie Grou : cop-grou@museumbeschermingbevolking.nl


02-11-2016

Luchtalarmsirenes verdwijnen per 2020

Dat heeft minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) aan de Tweede Kamer laten weten. Het was al bekend dat dit systeem zou worden uitgeschakeld, maar het was nog niet bekend wanneer. In de toekomst wordt bij grote rampen alarm geslagen via onder meer calamiteitenzenders, geluidswagens, NL-Alert en sociale media. Het voordeel van deze communicatiemiddelen is dat ze veel gerichter kunnen worden ingezet.
“Daardoor weten mensen niet alleen wat er aan de hand is, maar ook wat ze op dat moment het beste kunnen doen”, aldus het ministerie dinsdag.
Er zijn meer dan 4.200 sirenes, het zogenoemde Waarschuwings- en Alarmeringssysteem (WAS). Deze palen worden ontmanteld als het systeem over drie jaar verdwijnt.


18-10-2016
De asbest saneringswerkzaamheden in de Commandopost Grou Fr. zijn afgerond en alle ruimten zijn weer vrijgegeven voor het ontvangen van bezoekers. KPN, eigenaar van de locatie, heeft een asbest sanering laten uitvoeren door de firma Hamer wat voorspoedig en deskundig is verlopen, waardoor de commandopost nu weer geheel beschikbaar is voor publieksontvangsten.
De laatste openstelling voor publiek dit jaar is 23 oktober a.s. van 11.00 tot 15.30 uur, u ben van harte welkom.


07-10-2016
In de Tweede Wereldoorlog werden veel landgoederen en buitenplaatsen gevorderd door de Duitsers. Er werden officieren ingekwartierd, bunkers aangelegd en soms werd een landhuis in zijn geheel gesloopt vanwege de aanleg van de Atlantikwall. Maar er werden ook schatten verborgen en onderduikers gehuisvest. Erfgoedhuis Zuid-Holland legde deze sporen, verhalen en herinneringen vast in 12 korte films, samen met (oud)bewoners, ooggetuigen, vrijwilligers en andere betrokkenen.

Zie hier voor alle andere filmpjes omtrent dit onderwerp, hier >>


19-09-2016

Bewegwijzering Commandopost Grou

bewegwijzering-bb-grou-1 bewegwijzering-bb-grou-2Dankzij de aanhouden inspanningen van locatiemanager Roelof van Gelderen van de MBB-locatie Grou, en de enthousiaste medewerking door Wethouder Sjoerd Feitsma van de Gemeente Leeuwarden, zijn er in Grou nabij de Commandopost van het Museum Bescherming Bevolking – MBB schitterende bewegwijzeringsborden geplaatst die naar het Museum verwijzen.

Afgelopen zondag 18 september is de Commandopost Grou van de MBB weer opengegaan voor het publiek na een periode van ruim 6 maanden te zijn gesloten wegens een asbest probleem. De eerste openstelling bracht 101 bezoekers naar het museum en met de nu aangebrachte borden moet dat aantal snel verder kunnen groeien.

Het Museum Bescherming Bevolking – locatie Grou bedankt de Gemeente Leeuwarden hartelijk voor hun medewerking en aandacht voor het Erfgoed vanuit de Koude Oorlog.


14-09-2016

Monumentenprijs 2016 Rijswijk

Het bunkercomplex van de MBB in Park Overvoorde in Rijswijk en met name het in ontwikkeling zijnde Museumgebouw, kreeg afgelopen zaterdag bij de opening van het Open Monumenten Weekend 2016 uit handen van wethouder Cultureel Erfgoed Marloes Borsboom de Monumentenprijs 2016 van de Gemeente uitgereikt. De MBB kreeg deze mooie prijs wegens haar grote en intensieve inspanning om van het voormalige Duitse keuken/kantine gebouw, een passend Museumgebouw te maken omtrent de geschiedenis van de Bescherming Bevolking – B.B. ten tijden van de Koude Oorlog.

Het Museum Bescherming Bevolking is de Gemeente Rijswijk zeer erkentelijk voor het toekennen van de prijs, als waardering voor haar inspanningen omtrent het Erfgoed vanuit de Koude Oorlog en het vele werk dat daar de vrijwilligers is en wordt geleverd om dit alles mogelijk te maken.
Het Museumgebouw is nog niet helemaal klaar, naar verwachting zal er een feestelijke opening gaan plaats vinden bij de start van het nieuw seizoen in 2017, eind maart begin april.

fb_img_1473502551320De prijs met daaraan verbonden een geldbedrag van 250,- euro.facebook_1473614895515
Locatiemanager Raphael Smid ontvangt uit handen van wethouder Cultureel Erfgoed Marloes Borsboom de prijs.

30-08-2016

De commandopost Grou
mag weer open voor publiek..!

Na een lange periode van wachten, waar onderzoeken en beoordelingen zijn uitgevoerd omtrent de asbest situatie in de bunker, is met toestemming van KPN besloten dat met uitzondering van twee ruimten waar nog werkzaamheden moeten plaats vinden, de commandopost weer open kan.

Zondag 18 september 2016 gaat de bunker weer open voor alle belangstellenden van 11.00 tot 16.00 uur
De afgesloten ruimten zijn: de aggregaat ruimte en de luchtbehandelingsruimte. Dit zijn twee technische ruimten waar machines staan opgesteld die we u graag een volgende keer weer willen laten zien.
Dank voor uw begrip en geduld tijdens de periode dat we de commandopost helaas niet op voor u konden openstellen.


04-07-2016

Er zijn nieuwe artikelen en informatie toegevoegd aan de website van de MBB:
– Onder de menu optie Civiele Verdediging > Schuilgelegenheden,
– Onder de menu optie Civiele Verdediging > Schuilgelegenheden > Schuilgelegenheid Noordertunnel Utrecht CS,
– Onder de menu optie Commandoposten > Commandopost Grou > Project herstel BB-motorspuit 2016,
– Onder de menu optie Commandopost Rijswijk > Park Overvoorde in de 2eWO > Defintie van de Atlantikwall

 


05-06-2016

Bunkercomplex in Park Overvoorde Rijswijk is OPEN op Bunkerdag 2016 op 5 juni a.s.
MBB is tevens VERKOOPPUNT van de benodigde Bunkerbandjes: volw. 6,- en kinderen 3,-

2E WERELDOORLOG
In de 2e Wereldoorlog is Park Overvoorde vanaf 1941 in gebruik door de Duitse bezetter. Het bunkercomplex is nu onderdeel van de grote Duitse Atlantikwall, 6200 km lang, van Noorwegen tot aan Spanje. Het terrein wordt ontoegankelijk gemaakt voor de plaatselijke bevolking. De Luftwaffe bouwt er een aantal bunkers om dienst te doen als “Funckhorchstelle”, een geheime afluisterpost. Vooral het berichtenverkeer vanuit Engeland wordt opgevangen. Tegen het einde van de oorlog worden de bunkers leeggehaald en gaat de geheime apparatuur op transport naar Duitsland.

KOUDE OORLOG
In 1952 wordt de organisatie Bescherming Bevolking – B.B. opgericht. Deze organisatie heeft als doel de bevolking te beschermen tegen de gevolgen van eventueel oorlogsgeweld. De B.B. gaat in 1953 de bunkers in Park Overvoorde hergebruiken, er wordt een opleidingscentrum ingericht. De grote Duitse commandobunker wordt een zgn. Kringcommandopost. Door de toenemende dreiging van het atoomgevaar bij een mogelijk conflict wordt er eind jaren ‘60 een nieuwe, “atoombestendige”, commandopost naast gebouwd. Vanuit de commandopost worden de eenheden buiten in het veld aangestuurd en worden metingen en meldingen vanuit het veld verzameld en verwerkt.

Let op! Helaas zijn onze twee grootste bunkers nog gesloten wegens een asbest incident, dus wij kunnen u helaas niet alles tonen op Bunkerdag 2016.
Als extra komen er voertuigen van het Geneeskundig Museum, VLGH met Oost-Duitse militaire voertuigen en extra’s en er worden BB-reddingstechnieken opgezet, speciaal voor kinderen.

BAR_4252 BAR_4309 Panzervoertuig voor gewonden vervoer 

Adres: van Vredenburchweg 176a, 2285 SE, Park Overvoorde Rijswijk (aanrijden via Schaapweg)


02-05-2016

Openstelling (gedeeltelijk) Bunkercomplex Park Overvoorde zondag 8 mei a.s. van 11.00 tot 16.00 uur.

Foto Peter Horeman MBB

Foto Peter Horeman MBB

Tevens zijn de tickets voor Bunkerdag bij ons te koop. Met het entreebewijs voor de Bunkerdag zijn alle
opengestelde bunkers op 5 juni van 11.00 tot 17.00 uur te bezoeken en kunt u deelnemen aan de
verschillende activiteiten. Daarnaast geeft het entreebewijs gratis toegang tot het Haags Historisch
Museum en het Museon.
Dus wilt u niet in de rij staan maak dan van de gelegenheid gebruik en koop gelijk uw tickets.
Prijs; kinderen t/m 12 jr. € 3,- en Volwassen € 6,- p.p.
Uitsluitend a contant, dus GEEN Pin-betaling mogelijk


03-04-2016

1Het bunkercomplex  in Rijswijk is gedeeltelijk geopend
op zondag 10 april a.s. van 11.00 tot 16.00 uur
.

U kunt een beperkte rondgang krijgen door een Duitse personeelsbunker, uitleg bij in de B.B. maquette ruimte en bij goed weer wordt er een demonstratie gegeven met het bouwen van echte B.B. hijs en liftopstellingen gebouwd van hout en touw.
Daarnaast hebben we een bijzondere attractie door een bezoek van de re-enactmentroep Vereniging Levende Geschiedenis Hoek van Holland – VLGH.
Zij zullen op het museumterrein staan met voertuigen en uitrusting vanuit de tijd van de Koude Oorlog maar dan als DDR-soldaten.

Omdat we maar beperkt open kunnen zijn voor deze dag de prijzen aangepast naar 1,- voor kinderen 2,- voor volwassenen.

De bunker in Grou kan helaas op 16 april a.s. nog NIET opengesteld worden.


 

19-03-2016
Bunkers nog GESLOTEN,

Helaas kan de openstelling op 2e Paasdag van onze locatie in Park Overvoorde in Rijswijk, maandag 28 maart a.s. niet doorgaan. De bunkers zijn helaas nog steeds gesloten voor publiek en medewerkers.
Dank voor uw belangstelling en alvast voor uw begrip.


04-03-2016 19.00 uur
Statement KPN & Museum Bescherming Bevolking

Helaas moeten wij u teleurstellen. De beide bunkers van het Museum Bescherming Bevolking zijn op dit moment op last van KPN gesloten. In een vergelijkbare bunker is asbest aangetroffen. Wij hebben de veiligheid van bezoekers en medewerkers van de bunkers hoog in het vaandel staan. Daarom zijn de bunkers uit voorzorg gesloten totdat er meer duidelijkheid is vanuit het onderzoek. Alvast dank voor uw begrip.

Voor dingende vragen kunt u contact opnemen met Mediarelaties KPN (ook in het weekeinde) op nummer: 0704466300.


21-01-2016
Voor de Commandopost Grou is een EXTRA vervroegde 1e Openstelling voor 2016 georganiseerd op zaterdag 5 maart a.s. Zie hier >>>

De Commandopost Rijswijk neemt deel aan de Dag van de Haagse Geschiedenis op het Plein in Den Haag op zaterdag 16 april a.s. Zie hier >>>


13-01-2016
Het verkrijgen van de museumstatus  door het NVI en zodoende ook geldig voor de MBB en de Commandopost Grou, wordt besproken in een radio uitzending van Omrop Fryslan. Zie Media >>>


06-01-2016

Voormalige BB-commandopost in Rijswijk in uitzending van TV-West i.v.m. de verkregen museumstatus., Zie Media >>>


05-01-2016

Met enige trots mag het Museum Bescherming Bevolking – MBB u informeren dat onze koepel organisatie, het Nationaal Veiligheidsinstituut – NVI de definitieve museumstatus heeft verworven. Zie pagina Museumstatus >>>


30-12-2015

De website is ge-update en klaar gemaakt voor het nieuwe jaar 2016:
– Wijziging van locatiemanager in Grou, zie Bezoekadressen ,
– Wijziging van locatiemanager in Rijswijk, zie Bezoekadressen ,
– Alle openstellingen en evenementen voor 2016 zijn gepubliceerd, zie Evenementen agenda ,


26-08-2015

Ook dit jaar zal de kleinste BB bunker weer geopend zijn tijdens Open Monumentendag.
De BB bunker is in 1968 gebouwd als beschermd onderkomen voor de vrijwilligers van de Bescherming Bevolking die in de Koude oorlog ten tijde van een atoomaanval metingen zouden hebben moeten doen.

Heden ten dage is de Koude Oorlog gelukkig over en is bunker in bruikleen gegeven ten behoeve van (radio)noodcommunicatie door Delta Radio Communicatie Ondersteuning, maar de bunker is nog in originele staat.

Tijdens Open Monumentendag zullen er zowel bovengrondse- als ondergrondse rondleidingen worden gegeven waarbij niet alleen de rol van de ABC meetdienst van de toenmalige BB wordt geschetst, maar ook de link wordt gelegd met de huidige Waarschuwings en Verkenningsdienst van de brandweer.

In de bunker is een groot deel van de toenmalige inrichting aanwezig.
Iedereen is van harte welkom om de geschiedenis te komen bekijken / beluisteren.

Tijd en plaats:
– Wanneer: zaterdag 12 september.
– Hoe laat: 09:00 – 17:00.
– Waar: A. van der Weijdenweg, Westenschouwen.
– Parkeren: dit is helaas betaald maar kan op het parkeerterrein aan het begin van de A. van der Weijdenweg.
– Vanaf daar is het ca. 1,5 km lopen via het betonpad tot aan de uitkijktoren. Aan de voet hiervan ligt het beschermd onderkomen.


16-07-2015

De voorwaarden, samenstelling en prijzen van speciale Groepsontvangsten zijn aangepast, ingaande 01-07-2015.
Zie de pagina van Rijswijk, klik hier >>>
Zie de pagina van Grou, klik hier >>>
Zie de Tabel met prijzen MBB locaties, klik hier >>>


11-07-2015

Het Museum Bescherming Bevolking verleent haar medewerking aan de film, Steenkoude Liefde
Op een van de bunker locaties van de MBB zullen opnames worden gemaakt voor deze spannende speelfilm.
auto reclame film steenkoudeliefde


10-07-2015

Het Museum Bescherming Bevolking doet mee, De Beursvloer is op 11 september 2015. Zie http://www.beursvloerrijswijk.nl/

BV_logo_wijdoenmeeBeursvloer Rijswijk: samenwerken aan een betrokken Rijswijk
De Beursvloer is dé ontmoetingsplek voor bedrijven/serviceclubs en maatschappelijke organisaties. In een zéér dynamische sfeer ontmoet u elkaar, bespreekt concreet wat u voor elkaar kunt betekenen in kennis, hand-en-spandiensten, faciliteiten, middelen of contacten. U handelt in vraag én aanbod en maakt samenwerkingsafspraken in de vorm van een match. De portemonnee blijft daarbij gesloten. Het resultaat: een boost voor het maatschappelijke leven, het vergroten van wederzijdse betrokkenheid, inspiratie en vooral heel veel plezier! Doet u ook mee op vrijdag 11 september 2015?


15-06-2015

Zaterdag 20 juni 2105 is de Commandopost in Grou Fr. weer open voor publiek van 11.00 tot 16. 00 uur. Deze unieke bunker van bijna 1100m2 bevat vier commandoposten in 1 gebouw. Zie ook de pagina over deze locatie, klik hier.flyer grou 20 juni 2015


08-06-2015

Nieuwe pagina toegevoegd over Bunkerdag in Nederland, www.bunkerdag.nl .Het bunkercomplex in Park Overvoorde doet hieraan mee sinds 2015, zie foto’s. Zie pagina
www.bunkerdag.nl

 

 

 

 


04-06-2015
Op donderdag 4 juni 2015 bezoek ontvangen op het bunkercomplex Park Overvoorde in Rijswijk.
Bezoek Gem Rijswijk en VRH 04-06-2015
Aanwezig waren Burgemeester Bezuijnen en de wethouders Borsboom en Lughthart met ambtelijke ondersteuning van de Gemeente Rijswijk. Vanuit de Veiligheidsregio Haaglanden kwamen kennis maken de Regionaal Commandant Lieben en directeur bedrijfsvoering van Esch, met de Duitse en Koude Oorlog bunkers. De ontvangst werd verzorgd door de voorzitter van het NVI van Baal en directeur NVI van Boven en medewerkers van de MBB.


03-06-2015
Zaterdag 6 juni a.s. Bunkerdag, bunkercomplex Park Overvoorde doet ook mee.
Bunkerdag2015_beeld-voor-web2
Aanpassing Hoofdmenu met het onderwerp Civiele Verdediging wat verder zal worden uitgebreid.


30-04-2015
2e Openstelling bunkercomplex Park Overvoorde in Rijswijk op zondag 10 mei van 11.00 tot 15.30 uur.
Zie pagina.


27-04-2015
Volg de ontwikkelingen en inzetten van het Nederlandse USAR-team, Urban Search And Rescue. Momenteel ingezet bij de aardbevingsramp in Nepal.
Zie Pagina.


24-04-2015
Radio interview bij Omrop Fryslan en TV-opnames door GPTV  in de Commandopost Grou i.v.m. openstelling za 25 april 2015.
Zie Pagina.


04-04-2015
De MBB was te gast bij een radio uitzending van RadioWest.
Zie Pagina.


02-04-2015
1e Openstelling voor publiek in het seizoen 2015 is op maandag 2e Paasdag 6 april a.s.
Zie Pagina.


25-03-2015
Berichtgeving over mogelijke opheffing van het systeem van Luchtalarm sirenes.
Zie Pagina.


01-03-2015
Bij Documentatie het Masterplan Kust en Erfgoed vanuit de RCE, geactiveerd. Dit plan geeft een beeld van hoe om te gaan met onze kust en haar Erfgoed, o.a. bunkers WO2 en Koude Oorlog.
Zie Pagina.


01-03-2015
De pagina met het historisch verloop van de B.B. in documenten is actief.
Zie Pagina.


14-02-2015
Onze nieuwe website www.museumbeschermingbevolking.nl is actief.
Home


01-01-2015
Start Museum Bescherming Bevolking – MBB, voortzetting van de NCBB onder verantwoording van het NVI.