Bunkerdag

Uit angst voor een geallieerde invasie besloten de Duitsers eind 1941 tot de aanleg van de Atlantikwall. Deze 5200 kilometer lange verdedigingslinie liep van de Noordkaap tot de Golf van Biskaje, en bestond uit steunpunten die gevormd werden door bunkers, kustbatterijen, radarinstallaties, tankgrachten, tankwallen, mijnenvelden en versperringen.

Tijdens de Bunkerdag, worden de overblijfselen van de Atlantikwall langs de kust van Nederland in de schijnwerpers gezet. Samen met de verhalen die verbonden zijn met dit erfgoed, is een bezoek aan de bunkers bij uitstek geschikt om stil te staan bij begrippen als oorlog en bezetting en vrede en vrijheid. Wie de Bunkerdag bezoekt wordt zich bewust van wat het betekende om in een bezette stad te leven, en beseft daardoor hoe belangrijk het is om in vrede en vrijheid te kunnen leven. Hopenlijk zet het bezoek aan tot nadenken over huidige brandhaarden, bijvoorbeeld Oekraïne en het Midden-Oosten. En hoe het is om huis en haard in de steek te moeten laten vanwege oorlogsgeweld of de willekeur van een bezetter.

Bunkercomplex Overvoorde heeft de tickets voor Bunkerdag in de voorverkoop.
Te verkrijgen op iedere vrijdag tussen 10.00 uur en 15.00 uur en op iedere open dag !! De tickets kosten € 6,- voor volwassenen en € 3,- voor kinderen. Voor adres en open dagen zie www.museumbeschermingbevolking.nl.

Bunker Complex Overvoorde: Bunkerdag the tickets in advance. Available every Friday between 10:00 and 15:00 and on every open day !! The tickets cost € 6, – for adults and € 3, – for children. For address and open days www.museumbeschermingbevolking.nl see.

Bunker-Komplex Overvoorde:  Bunkerdag die Tickets im Voraus. Erhältlich jeden Freitag von 10.00 bis 15.00 Uhr und an jedem Tag der offenen Tür !! Die Tickets kosten € 6, – für Erwachsene und € 3, – für Kinder. Für Adresse und Tag der offenen Tür www.museumbeschermingbevolking.nl zu sehen.

Complexe Bunker Overvoorde:  Bunkerdag les billets à l’avance. Disponible tous les vendredis 10h00-15h00 et ouvert tous les jours !! Les billets coûtent € 6, – pour les adultes et 3 €, – pour les enfants.
Pour l’adresse et des journées portes ouvertes www.museumbeschermingbevolking.nl voir.

De Bunkerdag is een initiatief van de Stichting Europees Erfgoed Atlantikwall, www.bunkerdag.nl. De stichting wil de betekenis van de Atlantikwall als erfgoed van de Tweede wereldoorlog bij een breed publiek onder de aandacht brengen. Door te laten zien hoe de aanleg van de Atlantikwall het leven van de bewoners van de kuststreek en in West-Europa heeft bepaald, wil de stichting tevens bijdragen aan een voortdurende bezinning over vrede en vrijheid.
(tekst “vrij” overgenomen van www.bunkerdag.nl)

Het bunkercomplex van de MBB in het Park Overvoorde in Rijswijk doet mee aan dit evenement sinds 2015:

Bunkerdag flyer 2017